No et quedis sense provar el nostre tortell de Sant Antoni! Elaborat amb pasta de brioix, molt semblant al Tortell de Reis, i farcit amb massapà o cabell d’àngel. Inicialment no incorporava fruita confitada tot i que en l’actualitat se’n poden trobar de tots els tipus.
Igual que el tortell de reis, el tortell de Sant Antoni té una sorpresa amagada. En aquest cas acostuma a ser una figureta de ceràmica imitant un animal (porc, gallina, gos, gat, etc.). Seràs l’afortunat i et tocarà a tu?
La festivitat es celebra el dia 17 de gener, diada de Sant Antoni Abat, patró del bestiar i en la qual es celebra la festivitat dels Tres Tombs.
Tortell de Sant Antoni – Els Tres Tombs
Consisteixen en donar tres voltes amb els carros, cavalls i altres animals per l’interior de cada població. Antigament es donava tres voltes al voltant d’un espai on es feia una gran foguera, que cremava amb ramatge verd.
Més endavant, quan el cristianisme té major presència en la societat, els tombs es fan al voltant de l’església de Sant Antoni. En el cas de no haver-n’hi, es fa al voltant de la imatge del sant, des d’on es fa la benedicció dels animals. En molts indrets és tradició portar les mascotes (gats, gossos i ocells) per ser beneïts.
Història de Sant Antoni Abad
Sant Antoni Abat o Antoni Abbàs va ser un monjo cristià pioner de l’eremitisme. És considerat el patró dels animals de peu rodó i, per extensió, de tots els animals domèstics.
La llegenda explica que era un gran amic dels animals i, quan en veia un de ferit, el guaria. Així ho va fer amb un porquet per mostrar-li el seu agraïment. Va decidir acompanyar-lo la resta de la seva vida; és per això que popularment se l’anomena sant Antoni del porquet i, també, sant Antoni dels ases. Cal no confondre’l amb sant Antoni de Pàdua.