Pastissers artesans des de 1976

Pastisseria El Pati

Pastisseria & Bomboneria – Productes artesans

Tortell de Reis

Tortell de reis

El tortell de reis, un postre indispensable que es sinònim de la nit de Reis.

Pels més típics proposem els tradicionals tortells de massapà, decorats amb fruita confitada variada, i en alguns casos farcits de nata. Si us agrada innovar una mica, tenim tortell de reis de full danès de crema, xocolata o cabell d’àngel. I sinó, també tenim els típics tortells de full que es poden omplir amb nata, crema o xocolata.

I tots ells amb sorpresa! Seràs l’afortunat i et tocarà el rei? O et tocarà la fava i hauràs de pagar el pròxim?

Història del tortell de reis

El tortell de reis és un dolç típic de la festivitat de Reis. Aquest pastís en forma de corona és molt compartit tant per occitans com per catalans, tot i que s’utilitzen diferents noms:còca, tortèl, mona, etc. Es pot decorar amb fruita confitada, panses, etc., i a Catalunya es farceix amb massapà, i en alguns casos s’hi afegeix nata, crema o trufa.

A més a més, dins el tortell s’hi posa una fava (i avui en dia també una figureta). Aquesta tradició es trova documentada al segle XIV, a la Provença per Louis Stouff al llibre “Ravitaillement et alimentations en Provence aux XIV et XV siècles”. La tradició mana que aquell que li toca la fava és l’encarregat de pagar o portar el següent tortell.

Nit del tortell de reis

Es celebra arreu durant la nit del 5 de gener, vigília del Dia de Reis. Els dies previs els nens i nenes escriuen la carta als reis Melcior, Gaspar i Baltasar. D’aquesta manera demanen allò que desitgen i es comporten una mica millor que els dies anteriors. Sinó, els Reis poden no satisfer els seus desitjos.

El 6 de gener al matí els nens comproven si els camells s’han begut l’aigua que els han deixat preparada; també si els reis han tastat el torrons o les neules. A més, comproven si els han deixat algun regal, o si s’han portat malament, si els ha tocat carbó de sucre.