Pastissers artesans des de 1976

Pastisseria El Pati

Pastisseria & Bomboneria – Productes artesans

Panellets, tradició per Tots Sants

Panellets artesans de pinyons

Arriba l’època de la Castanyada i Tots Sants i això, al món de la pastisseria té un clar significat: panellets! No és l’únic aliment típic en aquestes dates, ja que els moniatos i les castanyes en formen part durant més dies que els propis panellets.

Panellets fets d'ametlla

Algunes de les preguntes freqüents i més típiques són: “De que estan fets?” “Com s’elaboren?”

Generalment estan fets a base de sucre, rovell d’ou i ametlla. En alguns casos pot substituir-se l’ametlla per patata o moniato, com podrien ser en cases o bé escoles, aprofitant l’avinentesa per ensenyar als alumnes una de les nostres tradicions més arrelades.

Un cop la massa està feta, es fan petites boles – cadascú tria el tamany que considera oportú – les quals posteriorment es complementen abans de ser cuits al forn.

Tot i que tradicionalment tenen formes regulars (ja sigui en forma de bola o més aviat en forma allargada), se’n poden trobar amb formes d’animals o fins i tot formes més innovadores, les quals permeten jugar amb la imaginació, sobretot als més petits de la casa.

Panellets de figa abans de coure'lsPanellets de grosellaI la següent pregunta és: “I ara que tinc la massa, amb que ho complemento?”

La resposta és senzilla: deixa’t guiar pels sabors que t’agraden – però sense passar-te ni realitzar combinacions extranyes!

Normalment els panellets es complementen amb fruits secs com ara pinyons, ametlla, pistatxos, avellanes, anous, etc.

Però no tot són fruits secs! N’hi ha de codonyat, de xocolata pels més golafres, de llimona pels que els agrada l’acidesa, d’anís, iema, grosella… Múltiples tipus de panellets que no et deixaran indiferent i que de ben segur et faran venir ganes de menjar-ne més!

Origen dels panellets

Panellets artesans de pinyons

I pel que fa al seu origen, d’on provenen? Quina és la seva història?

L’origen no és molt clar, però es creu que provenen d’antics cultes funeraris. En aquests, les ofrenes que es portaven a l’esglèsia i a les tombes eren pans de tamany reduït. A més, la duració fa referència a l’eternitat dels difunts.

La Castanyada era una tradició molt arrelada a la Catalunya de finals del segle XVIII. En aquella època els panellets es rifaven als cafès. Tot i això, el massapà ja s’elaborava almenys des del segle XIV.

Es fa difícil trobar-los en receptaris de cuina, tot i que la seva elaboració és força corrent a les cases o escoles. D’altra banda, forma part del fabulós repertori català de les Pastisseries, apareixent als receptaris d’aquestes almenys des del segle XIX.