Pastissers artesans des de 1976

Pastisseria El Pati

Pastisseria & Bomboneria – Productes artesans

Panellets

Els panellets són dolços de tamany petit, generalment de forma rodona i elaborats amb una massa de sucre, rovell d’ou i ametlla. Són uns dolços típics a Catalunya que es poden trobar durant l’època de Tots Sants i la Castanyada, juntament amb les castanyes i els moniatos.

Panellets

Generalment, els panellets estan elaborats a base de sucre, rovell d’ou i ametlla, tot i que en molts casos – la majoria en receptes de caire casolà – pot substituir-se l’ametlla per patata o moniato. 

Normalment es complementen amb pinyons, ametlla o xocolata, tot i que en l’actualitat els podem trobar amb fruita, pistatxos, cafè, membrillo, coco i una gran varietat, en alguns casos amb combinacions inimaginables.

Tipus de panellets

A Pastisseria El Pati en podeu trobar de molts tipus: com ara panellets de pinyons, d’ametlla, coco, xocolata, codonyat, cafè, llimó, grosella, etc. Els més típics són els panellets d’ametlla i els panellets de pinyons, tot i que actualment existeix una gran varietat de gustos e ingredients.

A més, tot i que tradicionalment tenen formes regulars (ja sigui en forma de bola o allargat), en podem trobar amb formes d’animals o formes més innovadores i que permeten jugar amb la imaginació.

Origen dels panellets

Rarament els trobarem als receptaris de cuina, ja que tot i que la seva elaboració és força corrent a les cases o escoles. Forma part del fabulós repertori català de les Pastisseries, apareixent als receptaris d’aquestes almenys des del segle XIX.

L’origen no és molt clar, però es creu que provenen d’antics cultes funeraris. En aquests, les ofrenes que es duien a l’esglèsia i a les tombes – en aquesta festivitat – eren petits pans. A més, la duració fa referència a l’eternitat dels difunts.

La Castanyada era una tradició molt arrelada a la Catalunya de finals del segle XVIII; tal i com explicava el Baró de Maldà al seu Calaix de Sastre. En aquella època els panellets es rifaven als cafès. Tot i això, el massapà ja s’elaborava almenys des del segle XIV.